Евростат: През 2015 г. в ЕС за първи път са се родили по-малко хора, отколкото са починали

Установяването на най-малко 1,9 милиона мигранти в Европейския съюз позволи населението на съюза през 2015 г. да продължи да нараства, достигайки 510 милиона души, но за първи път починалите са повече от новородените. Това посочва днес статистическата служба на ЕС Евростат, цитирана от АФП.

Ражданията в ЕС миналата година са 5,1 милиона, докато починалите са 5,2 милиона, което означава, че за първи път в Евросъюза се наблюдава отрицателен естествен прираст на населението, посочва Евростат. Устойчивата, положителна демографска промяна се дължи основно на миграционния приток, който за 2015 г. наброява 1,897 милиона души, уточнява статистиката. Цифрата представлява разликата между броя на установилите се в ЕС лица с неевропейски произход и хората, които са го напуснали.

Голяма част от мигрантите, пристигнали в Европа през гръцките острови, тръгвайки от турските брегове, са бежанци – главно сирийци, иракчани и афганистанци. През 2015 г. са подадени 1,2 милиона молби за убежище в ЕС, което е два пъти повече, отколкото през предходната година. На 1 януари 2016 г. населението на Европейския съюз е наброявало 510,1 милиона души, при 508,3 милиона на 1 януари година по-рано, сочат данните.

Запазва се наблюдаваната от няколко години тенденция раждаемостта в държави като Ирландия, Франция, Великобритания и Швеция да е най-висока в ЕС и да надхвърля равнището на смъртността. Най-малко раждания са регистрират в южноевропейски страни като Италия, Португалия и Гърция. Най-значителен спад в числеността на населението заради голямата разлика между раждаемостта и смъртността обаче се отчита в страните от Източна Европа – България, Хърватия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия, отбелязва Евростат.

http://pik.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram