Мартин Шулц: Гръцкото правителство действа на принципа „всичко или нищо“

В сегашната сложна ситуация правителството на Гърция действа на принципа „всичко или нищо“, смята председателят на Европарламента (ЕП) Мартин Шулц.

Това бе една от най-бурните и напрегнати седмици, които съм преживявал през кариерата си. Изобщо не исках да повярвам в ирационалността, останала скрита за мнозина, която демонстрира правителството в Атина. Там хората действат на принципа „всичко или нищо“ или „или ще получа всичко, или всичко да пропадне“, заяви Шулц по радио Дойчландфунк.

Според него гръцкият премиер Алексис Ципрас е симпатичен човек, който обаче ръководи коалиция, сравнима в Германия със съюз от Лявата партия и движението Пегида. По думите му някои от съпартийците на Ципрас биха искали да отменят всичко, за което Атина е успяла да се договори с европейските си партньори.

Шулц признава, че европейските партньори на Гърция не винаги са постъпвали разумно към нея, но твърди, че по-голямата част от гръцките искания са били приети от кредиторите. „Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер желае Гърция да остане в зоната на еврото „не на всяка цена, но при всички възможни обстоятелства. И аз го подкрепям в това“, добавя Мартин Шулц. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram