ЕП отхвърли спорния законопроект за авторското право

Европейският парламент (ЕП) отхвърли спорен законопроект за авторското право, съобщават от законодателния орган, АФП и други агенции.

Евродепутатите отхвърлиха предложение на комисия за започване на преговори за изменение на законите за авторското право в дигиталната ера.

 На пленарно заседание 318 депутати срещу 278, 31 законодатели се въздържаха, отхвърлиха мандат за преговори, предложен от Комисията по правни въпроси в Европейския парламент на 20 юни. В резултат на гласуването сега позицията на европарламента предвижда дебатиране, изменение и гласуване по време на следващата пленарна сесия през септември.

Аксел Вос, докладчик на Европейския регламент и германски евродепутат за авторско право в цифровия единен пазар, „съжалява, че мнозинството европейски депутати не подкрепиха позицията“ на комисията, но според него „това е част от демократическия процес“.

Според процедурните правила на ЕП, ако най-малко 10% от евродепутатите (76) възразят срещу започване на преговори със Съвета на базата на гласувания от комисия текст, ще се организира гласуване в пленарна зала.

Спорният законопроект противопоставя интернет гиганти срещу издатели и медийни компании.

Преди близо две години Европейската комисия излезе с първо предложение за изменение на законите за авторското право в дигиталната ера.

Лобирането преди гласуването беше ожесточено. Повечето политически групи в Европа са разделени.

Директивата за авторското право в ЕС, която има за цел защита на интелектуалната собственост на автори в интернет, е критикувана, тъй като може да доведе до забрана на съдържание в интернет.

Член 13 от директивата, който е отхвърлен от евродепутатите, гласи, че онлайн медия ще бъде подведена под отговорност, ако нейни потребители качат или публикуват нелицензирано съдържане, включително снимки, видео, кодове и музика.

Законопроектът е остро критикуван от основателя на „Уикипедия“ Джими Уейлс и други.

Директивата принуждава онлайн платформи като Google и Facebook да споделят приходите си с притежателите на авторско право и по-добре да контролират сайтовете си, но критици предупреждават, че ще засегне свободата на словото и иновациите.

Двата ключови компонента са Член 11, наричан „данък линк“, който принуждава новинарските агрегатори и търсачките да плащат на авторите за показването на откъслечни новини или линкове до новини на други сайтове, и Член 13, който задължава „ъплоуд филтри“ на онлайн платформи да предотвратяват незаконно разпространение на защитени авторски материали.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram