САЩ празнуват 241 г. независимост на 4 юли

Съединените щати отбелязват днес националния си празник – Деня на независимостта. На 4 юли 1776 година Континенталния конгрес на САЩ приема документ, в който се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания повече от година, вече не са част от империята, а „свободни и независими щати“. Така се поставя началото на образуване на американската нация.

56 души полагат подписа си под декларацията през 1776 г.  Документът е съставен от „бащите на нацията“ – Бенджамин Франклин, Джон Адамс, Томас Джеферсън, Роджър Шърман и Робърт Ливингстън. Те поставят основите на държавата, в която тогава са живеели 2.5 млн души.  Сега населението на САЩ е 324 млн.

Рожденият ден на САЩ – Ден на независимостта – се празнува на 4 юли, когато текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса. За пръв път документът е прочетен официално на 8 юли 1776-а в Залата на независимостта във Филаделфия.

След като чуват Декларацията, тълпи в много градове разкъсват и унищожават знаци и статуи, представляващи кралската власт. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена, а оловото е използвано за леене на куршуми.

В продължение на месец документът е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Денят на независимостта става официален празник едва през 1783 г., когато войната окончателно приключва.

Най-известната версия на Декларацията се пази в Държавните архиви във Вашингтон. Според някои историци окончателният вариант на Декларацията е подписан почти месец след нейното приемане, на 2 август 1776 г.


 

Пикник с хотдог и парад с фойерверки за десерт

В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли. В САЩ денят се отбелязва с пищни паради под съпровод на училищни оркестри и забавления – приятелски бейзболни мачове, смешни състезания като надяждане с пай и диня. Пикник с хотдог, хамбургери и бира е любимият начин за празнуване на американците.

На прочутия фестивал Фрийдъм в Индипендънс Хол във Филаделфия се разиграват историческите събития от историческата 1776 г. Особено пищни са тържествата в Бостън, Масачузетс с участието на кораба „Джон Кенеди“ и концерти от патриотични песни. По традиция президентът и съпругата му канят на барбекю ветерани от войната и техните семейства. Бляскав финал на американския празник са фойерверките.

На 4 юли всяка година 6-7 хиляди имигранти, минали през строгото сито на тестовете, полагат клетва и стават американци.


 

Любопитни факти: Един янки консумира колкото 32-ма кенийци

След като САЩ стават независима държава, е създаден новият, звезднораиран флаг „Strips & Stars“. От създаването си американското знаме се състои от 13 ивици (7 червени и 6 бели), символизиращи 13-те британски колонии, които образуват независимата държава. В синия квадрат днес има 50 бели звезди за всеки от 50-те щата.

Въпреки че английският е най-разпространеният език в САЩ, страната няма официален национален език. Вторият най-популярен език е испанският, а третият – китайският.

Над 57 000 жители на страната говорят на български език, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

Седемте лъча на короната на Статуята на Свободата представляват седемте континента.

Един американец консумира ресурси колкото 32-ма кенийци. Всеки ден в САЩ се изяждат 100 акра (440 декара) пица и 22 млн. пилета.

На 4 юли своята независимост от САЩ отбелязват Филипините, а Руанда празнува своя Ден на свободата – края на геноцида. /Марица.бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram