Путин подписа указ за създаване на Национална гвардия

Президентът Владимир Путин подписа пакет закони за войските на националната гвардия на Русия, предаде ТАСС.
На Росгвардията се предават пълномощията, които досега имаха войските на МВР, Отряд на милицията със специално предназначение, Специалния отряд за бързо реагиране и Центъра за специално предназначение на силите за оперативно реагиране и авиация на МВР.
Членовете на националната гвардия ще могат да проверяват документи, да задържат граждани, да блокират участъци, в това число – при масови безредици. Те ще имат право при извънредно положение да забраняват движението на коли и пешеходци, да използват коли на гражданите за придвижване и за преследване на престъпници, да влизат в жилища, да използват сила, специални средства и оръжие в случай на необходимост.
На новата федерална служба се предават пълномощия в сферата на търговията с оръжия и контрола на частната охранителна дейност. Гвардейците, съвместно с полицията, ще изпълняват задачи по опазване на обществения ред, гарантиране на обществената сигурност и участие в борбата с екстремизма и в териториалната отбрана на Русия. Сред другите им задачи е охрана на важни държавни обекти и специални товари, оказване на съдействие на граничните служители при опазване на границите./ БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram