Кремъл обяви: Крим не е в дневния ред на срещата Путин-Тръмп

Кремъл обяви, че Кримският полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., е неразделна част от Русия и няма да е тема в дневния ред на срещата на руския президент Владимир Путин с американския му колега Доналд Тръмп в Хелзинки по-късно този месец.

Путин е готов да търси компромиси с Тръмп по всички други въпроси, допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентен разговор с журналисти.

„Руският президент заяви няколко пъти и обясни на своите събеседници, че подобен проблем като Крим никога не може да се появи в дневния ред, като се има предвид, че Крим е неразделна част от Русия. Всичко останало е въпрос на консенсус, дискусия и търсене на възможни точки за контакт“, заяви Песков.

Коментарите от страна на руските власти идват, след като Тръмп намекна, че може да е готов да приеме Крим като част от Русия.

„Ще трябва да видим“, отговори американският държавен глава на въпрос дали такова признаване от страна на САЩ би могло да се случи.

Путин и Тръмп ще се срещнат в Хелзинки на 16 юли, а президентът на САЩ отбеляза, че планира да обсъди „всичко“ с руския си колега. Русия окупира Крим през 2014 г. след революцията в Украйна, като този ход беше определен като „незаконно анексиране“ от страна на САЩ и техните съюзници.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram