Германия върви към правителствена криза

Търканията в Германия по проблема с имигрантите е на път да се превърне в правителствена криза.

Това става три години след решението на Ангела Меркел страната да приеме безпрепятствено стотици хиляди търсещи убежище.

Какви са причините за конфликта?

Той започна около средата на юни, когато министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, освен това и председател на много консервативна баварска партия – християнсоциалния съюз (ХСС), създаде план, който искаше да представи за да втвърди политиката за даване на убежище в страната. Този план бе блокиран от канцлерката Ангела Меркел. Тя отказа главната мярка, предложена ѝ от нейния министър: експулсиране още на германската граница на искащите да влязат в страната мигранти, които вече са регистрирани в друга държава от Европейския съюз. Трудно съставената през март правителствена коалиция е от твърдо дясно до умерено ляво: тя обединява, освен ХСС и дясноцентристката партия на канцлерката – ХДС, и социалдемократите.

Защо това различие се изроди в криза? Министърът не искаше да отстъпи. Той дори даде ултиматум на канцлерката: налагането от началото на юли на мерки по границите с министерско постановление, поради липсата на други еквивалентни ограничителни мерки на европейско равнище. От своя страна канцлерката не иска да отстъпи пред желанието за връщане на мигрантите от страх пред „ефекта на доминото“ в цяла Европа. Баварският министър прецени, че резултатите от неотдавнашната среща на върха на ЕС са недостатъчни и призова за национални мерки.

Конфликтът – само за мигрантите?

Той е по-дълбок. Баварската партия, подкрепяна от дясното крило в самата партия на Меркел, изглежда решена да си уреди веднъж и завинаги всички политически сметки с канцлерката като многократно е осъждала решението за отваряне на границите на през 2015 за стотици хиляди търсещи убежище или по-добро препитание. Освен мигрантите, и Ангела Меркел е на мушката на тази здрава ръка, ХСС отдавна смята, че след 13-години на власт тя достатъчно е отместила консервативния лагер към центъра за почти 13 години на власт.

Германската левица отхвърли „преврата в Германия“. Няколко германски медии виждат в тази офанзива и пристигането на „Тръмпизма“ в страната. ХСС, която разпростира виждането си за „Германия преди всичко“ върху мигрантите, също се е наострила от близостта на регионалните избори в Бавария през октомври, когато според проучвания на общественото мнение може да загуби абсолютното си мнозинство в резултат на натиска на крайнодесните антимигранти. Какви са сценариите за бъдещето? Ако в крайностите не бъде намерен компромис, баварската партия няма да има друг избор освен да напусне правителството или да премине към по-силови действия.

Министърът на вътрешните работи трябва да принуди своя собствен шеф да приеме отблъскването на мигранти още от границите самостоятелно. Но канцлерката в този случай няма да има друг избор освен да уволни своя министър, което ще доведе до излизането на ХСС от коалицията и до падане на правителството, тъй като то ще остане без мнозинство в долната камара. И поради това до вероятни предсрочни избори. Освен ако канцлерката не остане на власт за известно време – или начело на правителство на малцинството само със социалдемократите, или начело на една по-широка коалиция с участието на природозащитници, съобщава БГНЕС.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram