Меркел предупреди Великобритания, че губи привилегиите си в отношенията с ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз може да оцелее след Brexit-а и предупреди Великобритания, че Съюзът нямало да толерира „подбиране и улеснения” в предстоящите преговори за техните бъдещи взаимоотношения, съобщава „Франс прес”.

Европейският съюз е достатъчно силен, за да издържи на оттеглянето на Великобритания”, посочи тя в реч пред германския парламент преди кризисната среща на върха на държавните ръководители на страните членки на ЕС в Брюксел по-късно днес.

ЕС също така е достатъчно силен успешно да защити своите интереси в света в бъдеще”, отбелязала още канцлерката.

Изразявайки увереност в Съюза, който е изправен пред първото напускане на държава от основаването си, Меркел посочи, че ЕС щял да продължи да бъде гарант за „мир, просперитет и стабилност”.

Меркел, която се очаква да поеме водеща роля в бъдещите преговори с Лондон, отново изрази съжалението си, че Великобритания е гласувала в референдума през миналата седмица да напусне блока.

По думите ѝ, и двете страни имали „категоричен интерес” за поддържане на „близки и приятелски отношения”. Ала тя подчертала, че Великобритания нямало да може да диктува условията на отношенията си с Европейския съюз.

„Ние ще гарантираме, че няма да има преговори, основани на принципа на подбирането и улесненията“, заяви тя под аплодисментите на германските депутати и продължи: „Трябва да има и ще има видима разлика между това дали една страна иска да бъде член на семейството на Европейския съюз или не.”

Тя добави: „Всеки, който желае да напусне това семейство, не може да очаква да загуби всички задължения, но да запази привилегиите. Това се отнася за Великобритания, както и за всеки друг.”

Страна, която не е член на ЕС, може да се присъедини към общия пазар, ако приеме свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, добави тя, споменавайки примера на Норвегия.

Меркел, която разговаря с лидерите на Франция и Италия в понеделник, заяви, че трите най-големи икономики на континента са се разбрали за „обща позиция” по отношение на действията покрай Brexit-а.

След техните разговори в Берлин, тримата настояха за стъпки сред оставащите 27 страни членки за засилване на съвместното сътрудничество в областта на сигурността, както и за програми за засилване на икономическия растеж и младежката заетост./news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram