Страните-основателки на ЕС поискаха Брекзит да започне възможно най-скоро

Процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да започне колкото е възможно по-скоро, за да може да се концентрираме върху други въпроси. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща със своите колеги от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург в Берлин.

„Процесът съгласно член 50 (на Лисабонския договор) трябва да бъде задействан… колкото е възможно по-скоро, за да се избегне продължителна безизходица“, каза Щайнмайер.

Според него е необходимо да се „покаже на хората в Европа, че Европа е важна – и не само важна, а способна да върши работата си“.

Преди ден лидерите на Европейския съюз Жан Клод Юнкер и Мартин Шулц също призоваха за възможно най-бързо задействане на Брекзит.

По думите на Щайнмайер идеята за единство на Европа остава актуална и след решението на Великобритания да напусне ЕС.

„Ние разбираме и уважаваме резултата (от референдума) и разбираме, че сега Великобритания ще се съсредоточи върху себе си“, заяви той, но добави, че тя има отговорност да работи с ЕС за уреждане на условията за напускане.

По думите му ЕС не трябва да изпада в истерия или шок.

”Трябва да се избегнат прибързани действия, нужно е да се обменят мнения. ЕС не може да си позволи нито депресия, нито бездействие“, каза Щайнмайер.

Великобритания не бива да „играе на котка и мишка“

Според външния министър на Люксембург Жан Аселборн Великобритания не бива да „играе на котка и мишка“, като забавя преговорите за излизане от общността, защото това ще предизвика значителна несигурност на пазарите.

Френският външен министър Жан-Марк Еро призова да бъде избран възможно най-бързо следващият британски премиер, който ще замени Дейвид Камерън след победата на Брекзита, предаде Франс прес.

„В интерес на Великобритания и на европейците е да няма период на несигурност, който ще има финансови последици, а може би и икономически и политически последици“, каза Еро след срещата на външните министри от шестте държави основателки на ЕС.

ЕС да отговори на въпросите за миграцията

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви, че Европа трябва да даде отговори на въпросите, свързани с имиграцията, сигурността и работните места.

Холандският му колега Берт Кундерс подчерта, че Европа не може да приеме политически вакуум.

„Сега трябва да обърнем страницата. Ние искаме да започнем преговори възможно най-бързо. Не искаме вакуум, искаме разговорите да се водят в добър тон. Европа продължава наpред и това няма да е задача като обикновено – нашите граждани имат много притеснения по въпроса за миграцията, заетостта, икономическия растеж и сигурността“, каза той. /mediapool.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram