Над 1 млн. подписа за втори референдум за оставане в ЕС

Парламентарната петиция, призоваваща за втори референдум, е привлякла повече от 1 млн. подписа, въпреки че безпрецедентният интерес временно „счупи“ сайта. Това съобщават „Гардиън“ и Би Би Си.

В петък парламентарният интернет сайт регистрира изключително висок брой посещения и стотици хиляди подписи бяха добавени към интернет петицията за втори референдум, след вота за излизане от Европейския съюз.

До тази сутрин, повече от 1 млн. британски привърженици на евроинтеграцията са се подписали. Цифрата с 10 пъти надвишава броя на необходимите подписи, за да бъде разгледан референдумът в парламента. Би Би Си уточнява, че броят на подписите е 1 046 869.

Припомняме, че сутринта бе съобщено, че над 530 000 подписа са събрани за по-малко от 24 часа. Паралелно тече и подписка Лондон да бъде обявен за независима държава.

Петицията е организирана от Уилям Оливър Хейли, който заяви: „Ние долуподписаните призоваваме правителството да приложи правилото, според което ако гласувалите за оставане или излизане са по-малко от 60 %, а избирателна активност по-малка от 75 %, трябва да има друг референдум“.

Припомняме, че в четвъртък 51,9 % от избирателите предпочетоха да напуснат Европейския съюз, а 48,1 % гласуваха за оставането в блока.

Картата на подписите в петицията показва, че най-голямата активност е в големите градове на Англия. Най-големият брой подписи идват от Лондон, където на референдума повечето квартали подкрепиха оставането в евросъюза.

Говорителката на Камарата на общините (Долната камара на парламента) по-рано съобщи, че сайтът временно не е бил достъпен заради изключително големия брой на едновременни посещения за петицията. Броят бил значително по-голям, от който и да е друг предишен случай.

Междувременно над 100 000 души подписаха друга петиция, призоваваща кмета на Лондон Садик Хан да обяви столицата за независима от Великобритания и да кандидатства за присъединяване към Европейския съюз, включително шенгенската зона.

Организаторът на подписката Джеймс О’Малей заяви: „Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа“. „Нека си го кажем – останалата част от страната не е съгласна. Така че по-добре отколкото да гласуваме пасивно-агресивно един срещу друг на всички избори, нека направим „развода“ официален и да се преместим при нашите приятели от континента, допълва той./КРОСС

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram