Новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу – надежда за светска Турция или популист?

Кой е новият кмет на Истанбул – надежда за светска Турция, популист или ново издание на президента Реджеп Ердоган?

Въпросът тези дни е актуален не само за турците, но и извън страната с над 80 милиона население на прага на Европа.

Всъщност доскоро Имамоглу бе не особено известен дори в родината си.

Световната слава го споходи след местните избори в Турция, проведени на 31 март. Кандидатът на кемалистката Републиканска народна партия Екрем Имамоглу спечели вота в най-големия град в страната. „Който и да спечели Истанбул, печели Турция“. Тези думи на президента Реджеп Ердоган тогава са често цитирани. Както и днес. Политическата кариера на самия Ердоган тръгва от кметския стол на Града на Босфора.
Изборите от март бяха касирани и вчера проведени наново. И наново спечелени от Имамоглу. И сега светът повтаря неговите думи – че започна „ново бъдеще“ за Турция.

 

Някои анализатори дори нарекоха двойната му победа началото на края на Ердоган. Други по-скромно отбелязаха, че това е безспорен успех за кемалистите, затънали отдавна във вътрешнопартийни разпри и не успяващи да отбележат точка на нито едни избори.

Но по едно нещо няма спор – вече е задължително анализаторите да научат името и биографията на симпатичния мъж, който неизменно се появяваше на предизборните митинги със съпругата си, чиито дълги руси коси се развяват свободно. За разлика от чинно забрадената по изискванията на исляма г-жа Ердоган, която също винаги е близо до своя съпруг, г-жа Имамоглу изглежда напълно светски.

Новият 49-годишен кмет на Истанбул (роден е на 4 юни 1970 г.) не е от града на два континента. Негово родно място е черноморският град Трабзон в Североизточна Турция, а по-точно село Чевизли край градчето Акчабат. Израснал е в семейство на предприемачи – фамилията му притежава средно голяма строителна фирма, занимава се и с отглеждане на тютюн. Имамоглу има сестра, с девет години по-малка от него.
Завършва факултета по съобщения в Американския университет в Гирне и факултета по мениджмънт и администрация на Истанбулския университет.
През 1992 г. започва работа в семейната строителна фирма.

От 2002 г. заема различни административни длъжности в общинските структури на родния Трабзон, бил е дори мениджър на спортен клуб.
В Републиканската народна партия членува от 2008 г.

Със съпругата си Дилек имат три деца – двама сина (големият гласува заедно с родители си) и дъщеря. Дилек Имамоглу публикува в профила на съпруга си във фейсбук клипче, на което семейството е с децата си. Четиримата закусват заедно, вижда се как двете по-малки деца тръгват за училище.

Дилек Имамоглу е истинска светска жена от Истанбул, завършва Университета в Истанбул, има специалност по туризъм и публични финанси. Двамата са семейство от 18 ноември 1995

По време на първата си кампания през март, Имамоглу избира кампания от типа „работа на терен“, надявайки се, че този подход ще му осигури предимство срещу неговия известен съперник от управляващата партия, бившия премиер Бинали Йълдъръм, напомнят информационните агенции. И подчертават, че ключът към успеха на Имамоглу е положителния стил на кампанията му – не използва лични нападки срещу опонентите си – честа практика в страната, разговаря с избирателите по базари и кафенета.

Избира за свой лозунг думите „Всичко ще бъде наред“, взети от реплика на 13-годишния Беркай. Момчето я отправя към кандидат-кмета, тичайки след предизборния му автобус.

Социалдемократът Екрем Имамоглу беше напълно непознат на турските избиратели – освен на тези в столицата Истанбул, където пет години ръководи един от районите на мегаполиса – Бейликдюзю.

Убеден кемалист, Имамоглу е смятан за либерален и прогресивен политик. По време на предизборната си кампания повтаря, че е последовател на Кемал Ататюрк и смята за особено важни неговите идеи за демокрацията, секуларизма и равните шансове.

Имамоглу направи истински фурор с това, че през краткото време, в което беше кмет на Истанбул преди касирането на вота, постави над бюрото си портрет на Ататюрк.

Често обаче го наричат и популист, заради лекотата, с която общува с обикновените хора и умението да се харесва.

Талантът на Имамоглу е да говори на езика на народа, за разлика от повечето представители на социалдемократическата Републиканска народна партия, възприемани като прекалено елитарни.
И за разлика от повечето от тях от време на време цитира Корана. Затова и много консервативни турци виждат в негово лице „свой човек“. Предизборната кампания през март се пада по време на Рамазана, кандидатът Имамоглу стриктно спазва религиозните предписания. Той не прави традиционната вечеря ифтар в дома си, а със семейства на нуждаещи се.

Съпругата му Дилек също е соцално ангажирана. Докато е кмет на Бейликдюзю, Дилек Имамоглу сяда в инвалидна количка и цял ден обикаля улиците на района, за да разбере от първо лице какви проблеми срещат при придвиждането си хората с увреждания.
По време на една от предизборните си прояви Имамоглу кани в предизборния си автобус забрадена възрастна жена и се моли заедно с нея, докато множеството подема „Амин!“ След което заминава за Анкара, за да отдаде почит в мавзолея на Кемал Ататюрк.

Имамоглу с всички сили иска да покаже, че ще бъде кмет на всички жители на 16-милионния Истанбул. „Да оставим споровете и караниците, да мислим позитивно“, е неговият призив, повтарян неуморно по време на предизборната кампания. Както и приветствието му до „всички турци и кюрди, мюсюлмани сунити и алевити, християни, арменци, гърци и евреи“.

Затова много турци виждат в Имамоглу човека, който може да допринесе за помирението в обществото. Още повече, че по време на телевизионния дебат със съперника си Йълдъръм, Имамоглу увери, че иска да прекрати поляризацията и да стимулира единството на турското общество. Това подейства като балсам за душите на много негови сънародници.

Днес много жители на Истанбул го сравняват с президента Ердоган не само, защото и държавният глава започна своя път към политическата слава от мегаполиса. Имамоглу сякаш е върнал духа на 2002 г., когато започва възходът на Ердоган, защото е млад за политик и е едновременно и консерватор, и либерал. Риториката му напомня ранната Партия на справедливостта и развитието, посочват наблюдатели.

И припомнят, че тогава, в началото на новото хилядолетие, Ердоган също е олицетворявал промяната.

 

Автор – Епицентър.бг по източници от световния печат

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram