Великобритания се произнесе, Камерън напуска премиерския пост /Обновена/

Дейвид Камерън се оттегля от поста премиер на Великобритания, съобщи Си Ен Ен. Новината за неговото оттегляне дойде след обявяването на официалните резултати от провелия се вчера референдум във Великобритания. 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Окончателните данни от гласуването съобщи Джени Уотсън, главен преброител на референдума във Великобритания, който се проведе вчера.

16 141 241 са подадените гласове за оставането на страната в Европейския съюз.

17 410 742 са гласовете за излизане на страната от Европейския съюз.

Изчисленията показват, че 1 299 759 повече британци са гласували за излизане от Европейския съюз.

Избирателната активност на вчерашния референдум за британското членство в ЕС е 72,1 процента, съобщи британската агенция Прес асосиейшън. Това е най-високият процент на избирателна активност от 1997 г.

Малко по-рано, когато окончателните резултати не бяха оповестени, но превесът сочеше за Брекзит, председателят на партията на националистите в Северна Ирландия „Шин фейн” Деклан Кирни заяви, че в случай на окончателно излизане на Великобритания от Европейския съюз, британското правителство вече няма да има пълномощията да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия.

Затова и Брекзита дава повод и аргументира обединяването на региона с Ирландия.

Ако британците гласуват за излизане от ЕС, минималният период за напускане след вота ще бъде две години. През този период страната ще продължи да спазва европейските договори и закони, но няма да участва във вземането на решения в съюза, докато преговаря по споразумение за оттегляне и условията на отношенията с останалите страни членки.

Технически британските депутати могат да блокират излизане от ЕС, но това ще се разглежда като политическо самоубийство, тъй като се пренебрегва волята на народа. Резултатът от допитването не е правнообвързващ. Парламентът ще трябва да прокара съответните закони, които ще извадят страната от ЕС.

Не закъсня и икономическият отговор на референдума.

Паника настана на световните борси тази сутрин, след като големите телевизионни компании предадоха, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В петък сутринта българско време, след като стана известно, че повече хора във Великобритания са гласували за излизане на страната от ЕС, борсата в Токио се срина с над 8 процента, тази в Хонконг регистрира минус 5%.

Цената на барел петрол сорт „Брент“ падна с 5%, а цената на унция злато излетя нагоре с 50 долара.

В същото време цената на паунда достигна до най-ниските си стойности от 31 години насам. Тя падна с 10% до 1,3229 долара – най-ниската й стойност от 1985 г.

От „Банк ъф Инглънд“ посочиха в изявление, че ще предприемат „всички необходими стъпки“, за да осигурят стабилност след решението за излизане от ЕС. „Банк ъф Инглънд“ ще предприеме всички необходими мерки, за да изпълни своите отговорности за монетарна и финансова стабилност“, се казва в изявлението на централната банка.

Ръководителите на Европейския съюз в Брюксел започват спешни разговори, за да решат какво да правят след шокиращото решение на британците страната им да напусне ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща с участието на лидерите на Европейския съвет Доналд Туск, и на Европарламента – Мартин Шулц, наред с премиера на Холандия Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Четиримата ще се опита да съгласуват обща европейска позиция по резултата от британския референдум.

По-късно днес отделно ще се съберат еврокомисарите./БГНЕС и Нова телевизия

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram