Чехите се надигнаха срещу премиера

Публикувано във факти.бг:

Стотици хиляди чехи ще се включат в днешния протест срещу премиера Андрей Бабиш. Близо 400 000 души са подписали петиция, с която искат оставката на чешкия министър-председател. Причината са обвинения в корупция и твърдения, че негови бивши фирми са получавали европейски субсидии.

Бабиш категорично не желае да подаде оставка като заявява, че в момента безработицата е рекордно ниска и страната се „справя добре”. „Ние сме най-добрите в региона и в цяла Европа. Ако искате да инвестирате, това е най-доброто място, това е място за бъдещето“.

В Прага не са били организирани протести с подобни размери от „Нежната революция” през 1989 г., припомнят световните агенции. Протестът в парка „Летна” е кулминацията на серия от протести в цялата страна.

„Интересно, но и срамно е, че политическата ситуация у нас е такава, че трябва да се случи нещо подобно. От друга страна съм доволен, че успяваме да мобилизираме гражданското общество и смятам това за най-важната задача на нашата група „, каза Бенджамин Рол от студентската група „Милион момента за демокрацията”, който е на 24 години и учи Богословие.

Чехия

факти.бг

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram