Северна Корея обяви Тръмп за „психопат“

Северна Корея нарече американския президент Доналд Тръмп „психопат„, след като напрежението между двете страни се повиши след смъртта на американския студент Ото Уормбиър, който беше върнат през миналата седмица в състояние на кома в САЩ, след като беше задържан в Северна Корея в продължение на повече от година, съобщава „Франс прес“.

Официозният вестник на комунистическия режим пише, че американският президент бил в „тежка ситуация“ вкъщи и твърди, че той си играел с идеята за превантивен удар срещу Северна Корея, за да отклони вниманието от вътрешната политическа криза.

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Ото Уормбиър беше в критично състояние…

Южна Корея трябва да осъзнае, че следването на психопата Тръмп…ще доведе само до бедствие„, се подчертава в редакционна статия на официозното издание.

Серия от ядрени изпитания и изстрелвания на ракети от миналата година насам засилиха напрежението на Корейския полустров, а смъртта на Уормбиър допълнително влоши отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Тръмп разкритикува остро „бруталния режим“ в Пхенян, като се зарече, че е решен да „предотврати подобни трагедии да сполетяват невинни хора, попаднали в ръцете на режими, които не зачитат върховенството на закона или основните условия за добър живот“.

Неговият език беше подет от южнокорейския президент Мун Дже-ин, който заяви в интервю преди посещението си в Белия дом през следващата седмица, че Северна Корея носи отговорност за кончината на студента.

„Смятам, че сега трябва да имаме усещането, че Северна Корея е ирационален режим„, коментира Мун пред американската телевизия CBS.

Мун Дже-ин, който е лявоцентристки политик и който се закле през миналия месец като държавен глава след категоричната изборна победа, подкрепя ангажирането със Северна Корея, а не твърдата позиция на сваления си консервативен предшественик Пак Гън-хе.

Вашингтон също така засили показването на мускули в региона след смъртта на американския студент, изпращайки два бомбардировача B-1 над Корейския полуостров в планирани военни учения с Япония и Южна Корея .

22-годишният Ото Уормбиър претърпя тежки мозъчни увреждания в Северна Корея и почина в понеделник след 18 месеца плен в Северна Корея, след като беше осъден на тежък труд за кражба на пропаганден плакат от хотел.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram