В присъствието на Радев сръбският президент разписа три пъти повече средства за българските медии

За първи път от 30 г. са отпечатани учебници на български език, отбеляза българският президент

Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич извършиха „десант” в Димитровград. Държавните глави пристигнаха с хеликоптери, които кацнаха на футболното игрище до спортната зала, предаде БГНЕС.

 

В залата Радев и Вучич седнаха лице в лице с представители на българското национално малцинство, което е безпрецедентна такава среща.

 

В обръщението си към българите президентът Радев каза, че въпросът за българското национално малцинство и неговата съдба е от изключителна важност за връзките между нашите две страни, но и за европейската интеграция на Сърбия.

 

„С президента Вучич градим отношения на откритост и честност в диалога. Тази среща е безпрецедентна. Тя показва личната ангажираност на президента на Република Сърбия и новия дух в нашите отношения”, заяви Радев.

 

Българският президент подчерта, че и двамата със сръбския му колега са обезпокоени от обезлюдяването на региона – 30% през последните 15 години. Също така Радев спомена за напрежението, което се е появило между София и Белград в случаите като арестуването на двете паметни плочи в Босилеград, задържането на български медици в този град, случилото се в Сурдулица.

 

В понеделник в Босилеград двете плочи ще бъдат върнати от властите на представителите на българското национално малцинство и ще бъде търсено решение в съответствие с разпоредбите за поставянето им.

 

Двамата държавни глави са обсъдили и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия и вчера са разгледали финансовите заявки за девет медии – в Димитровград, Босилеград, Пирот и др.

 

Вучич ги е подписал при това с три пъти повече средства – 535 000 евро. Ще бъде разрешено на българките, фамилните имена да бъдат с българско окончание. Президентът Вучич направи сравнение с руската тенисистка Мария Шарапова и каза, че до момента не се е замислял защо тя не се казва например Мария Шарапов, а Мария Шарапова.

 

Радев се спря и на въпроса със здравеопазването на българите в Сърбия и подчерта големите усилия и на двете страни за решаване на тези въпроси. Отбеляза също и че за първи път от 30 г. са се отпечатали учебници на български език. Но президентът ни се обърна към представителите на малцинството с настояването, че „Република Сърбия си има закони и те трябва да се спазват”. Той подчерта необходимостта от лоялност към законите в Сърбия.

 

Радев подчерта, че сръбската държава осъжда езика на омразата. „Да се наричаш и чувстваш българин, тук вече не е нито срамно, нито страшно”. В заключение българският президент призова представителите на малцинството ни тук да имат единство помежду си, а не разединение.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram