Двама министри от кабинета на Макрон подадоха оставка

След като вчера военният министър на Франция Силви Гулар подаде оставка, днес правосъдният министър Франсоа Байру, ключов съюзник на президента Еманюел Макрон, заяви пред АПФ, че напуска правителството, тъй като партията му се бори с финансов скандал.

Военният министър на Франция Силви Гулар подаде оставка

Военният министър на Франция Силви Гулар подаде оставка

Гулар е разследвана за злоупотреби в ЕП

Малката центристка партия MoDem, основана от Байру, е съюзник на създаденото преди 14 месеца движение „Република, напред!“ на Макрон. Байру е един от двамата министри в кабинета от MoDem.

Макрон провежда частични рокади в правителството след успеха на парламентарните избори в неделя, на които спечели мнозинство.

Взех решение да не участвам в следващото правителство„, каза Байру, допълвайки, че ще даде пресконференция в 17,00 часа местно време.

Партия MoDem е обвинявана, че е използвала средства от Европейския парламент, с които е плащала на асистенти, които действително са били базирани във Франция, а не в законодателния орган.

Минути по-късно министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез заяви, че подава оставка и няма да бъде част от новото правителство. Тя се очаква да председателства групата на MoDem в Националното събрание.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram