В Италия обявиха причината за преброяването на циганите

Планът на правителството на Италия да проведе преброяване на циганите в страната има за цел да „помогне“, а не да вреди на циганската общност. Това увери заместник-министърът на външните работи на Италия Гулиелмо Пичи, цитиран от „Политико“.

 Пред радио Би Би Си политикът от крайнодясната партия „Лига“ отхвърли обвиненията, че планът е дискриминационен, подчертавайки, че Рим иска да разтури „всички незаконни катуни, където живеят предимно цигани“ и да ги интегрира в обществото.

Пичи добави, че голяма част от циганите се препитават с „кражби или дребни престъпления“ в Италия. По думите му властите не знаят гражданския им статут и дали децата ходят на училище.

„Планът ни е да разтурим катуните и да ги интегрираме. Наше задължение е да проверим кои са те и къде живеят, за да им предоставим социални услуги“, поясни дипломатът.

 „За да има върховенство на закона в страната ни, не можем да позволим на никого да не изпраща децата си на училище„, каза Пичи и допълни, че планът „има за цел подпомагане на циганите, отколкото да им навреди“, и двустранни споразумения с други държави ще позволят на Италия да връща тези, които извършват престъпления.
news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram