Никой не поема отговорност за рушащото се читалище в Шипка

„Читалището в Шипка не може да бъде възстановено“, заяви по bTV министърът на културата Боил Банов, но щяло да става паметник на културата. От интервюто му се разбра, че министерството не се ангажира с потъналата в руини някога прелестна постройка.

„То е частна общинска собственост, изоставено е от повече от 20 години. Общината пряко отговаря за тази сграда. Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти”, заяви министърът.

Според него за ремонта ще са необходими минимум 3 млн. лв. Ако читалището стане паметник, „тогава по наши програми поне частично можем да започнем да правим покриви и конструкции. Това е един от начините то да се съхрани устойчиво”, посочи Банов.

На въпрос дали сградата може да се превърне например в музей, той обясни, че трябва решение на местната власт.

„Това, че общината няма пари, е тъжно. Бил съм в това читалище, преди 10 г. изглеждаше по същия начин. Разграбили са го хората от този град, това са нашите деца”, заяви Банов.

Проблемът бил, че парите за културна инфраструктура, включително по европейските програми, са малко. Освен това Шипка не може да кандидатства и по програмата за селските райони, защото е град.

skif.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram