Кирил Илиев, историк: Само България е приятел на Северна Македония

Просръбски и проруски кръгове в Северна Македония, не искат страната да е в НАТО и Европейския съюз

През изминалата седмица по оста България-Северна Македония възникна напрежение, а моментите на напрежение между двете страни определено бяха позабравено, но недалечно минало. Поводът за разногласията между историците на двете държави е предложение от македонска страна, България и Северна Македония да почитат заедно личността на Гоце Делчев на датата 7 октомври. На тази дата през 1946 година, като част от политиката по заличаване на българското самосъзнание на българите в Македония, Българската комунистическа партия предава на Скопие тленните останки на българския революционер Гоце Делчев. Външният министър на България Екатерина Захариева реагира остро на това предложение идващо от Скопие, а ние от ФАКТИ разговаряхме с историка Кирил Илиев, който отлично познава, и конкретно тази тема, и в цялост отношенията между България и Северна Македония.

– Г-н Илиев, провокира ли ни Скопие по казуса с българския революционер Гоце Делчев? Ако еднозначният Ви отговор е да, защо го правят?

– Със сигурност това, което се случва около личността на Гоце Делчев е провокация. Защо го правят? Целта е много е ясна, не е нужно човек да бъде твърде прозорлив, за да разбере, че определени сили в Северна Македония имат интерес да провокират България с цел да не се свърши работата на работещата комисия и това да провокира реакция от българска страна, а тя вече е факт. Тоест, да се бламира Северна Македония за НАТО и Европейския съюз. Според мен това се прави от хора в Македония, които са просръбски настроени и имат проруски чувства. Хора, които не желаят да видят интеграция на Република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз.

– До този момент, аз поне нямам информация да има официална позиция по казуса на висшите държавници в Северна Македония, визирам министър-председателя Зоран Заев и президента Стево Пендаровски. Възможна ли е хипотеза, тези така наречени историци на Северна Македония, които участват в тази комисия за изчистване на историческите противоречия заедно с български историци, да изразяват позиция на своя глава, без тя да се съгласува с официалните власти в Скопие?

– Не вярвам. Не вярвам да е реална тази хипотеза, която споменавате. Смятам така, защото тази комисия бе сформирана по времето на Зоран Заев и той е наясно какво се случва по един от ключовите му въпроси касаещи неговата външна политика, а именно сключеният с България договор. България е онази движеща сила, която трябва да подкрепя, трябва да насърчава и да помага със своя опит, както е записано в Договора за приятелство и добросъседство, на Северна Македония в нейната европейска интеграция. Зоран Заев не се нуждае от провокации и лоши отношения с България. Не може пет-шест историка от Скопие на своя глава да рушат изградените мостове между България и Северна Македония. За мен това се случва със знанието и подкрепата на политическия елит в западната ни съседка.

– Това обаче е в противовес с някои официални позиции на Зоран Заев, в които той бе доста добронамерен към страната ни?

– Зоран Заев се показа като един конформист. Като един човек, който е изключително гъвкав. Едно мисли, друго говори, а накрая се случва нещо трето. Този човек е възможно да каже абсолютно всичко, стига към момента той да има изгода от това.

– България като че ли за първи път от доста години насам има адекватна и твърда позиция към думи или действия идващи от Северна Македония. Какво е мнението Ви за българската реакция?

– Не е достатъчно позицията да бъде твърда, тя трябва да бъде и разумна. Разбира се, компромисът с историята не е възможен. Това не е сделка на пазара. Факторът история е ясен и категоричен. Има документи, има писма от Гоце Делчев, които той е писал и се е заявил като като какъв се чувства, така че това не може и не бива да се променя постфактум. Позицията на България към момента е твърда но същевременно трябва да се търси и как да се преодолее тази ситуация, защото Северна Македония не бива да остава извън НАТО и Европейския съюз. Стратегическият интерес на България е, където членува България, там трябва да бъде и Северна Македония. Независимо дали става въпрос за външнополитически съюз, за военен пакт или пък за икономически съюз.
– В качеството си на историк, Вие имате ли поглед над тази комисия, които обсъжда общата ни история със Северна Македония? Ако имате впечатления, то спорът около личността на Гоце Делчев, единственият ли е?

– Да, имам поглед върху самата комисия. До момента тя успя да реши ключови проблеми от Средновековието. Знаете, че имаше дебати около личността на Цар Самуил. В момента вървейки и спазвайки една хронологична линия, мина се Възраждането, там дискусии имаше относно Григор Пърличев. Сега в момента сме на революционерите като Гоце Делчев. Той е една от фундаменталните личности на българските македоно-одрински революционни комитети, както е името на организацията тогава. Неговата личност се яви ябълката на раздора, но ако човек си направи труда да погледне книгите и трудовете, които е писал Драги Георгиев, а той е ръководител на македонската страна в спомената съвместна комисия, той е много добър специалист по Османската империя. В неговите документи и в книгите, които е публикувал, ясно и категорично пише, че четата, която е унищожена край село Баница, е българска. Това е документ на Османската империя, публикуван под формата на книга от Държавна агенция архиви в Северна Македония, всеки може да го прочете. Според мен тези хора знаят много добре за какво става въпрос, но към момента, или се страхуват да кажат истината, или така им е наложено. Ако те кажат истината, а именно, че Гоце Делчев е българин, разбирам какви трусове и сътресения би донесло това на Северна Македония в един много ключов момент от нейното политическо развитие. Въпреки всичко не мисля, че тази едностранчива позиция, която са заели, е правилна.

– Гърците бяха непреклонни в своите преговори с вече именуващата се Северна Македония държава. Споменахме и текущата твърда позиция на България по казуса с личността на Гоце Делчев. Трябва ли според Вас България да постави под съмнение членството на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, ако те продължават да следват наложените от ВМРО-ДПМНЕ опорки?

– Това, което се случва, конфликтът между Гърция и Македония, всъщност е прякото продължение на продължилия повече от 100 години конфликт между България и Гърция на територията на днешна Северна Македония. Гърция може да има подобна позиция, защото македонците не са техни братя по кръв. Хората, които живеят в Северна Македония са наши братя по кръв. Те са свързани с българското национално тяло, но към момента много от тях се страхуват да го кажат. Аз обаче мисля, че в даден етап от развитието на тази държава, те ще имат достатъчно свобода и смелост да го изразят гласно. Категорично заявявам, че България не бива да пречи на Северна Македония по пътя на интеграцията ѝ в структурите на НАТО и Европейския съюз. Мисля така, защото по този начин ще се намали сръбското и руското влияние в Северна Македония и смятам, че дори от тази сложна ситуация има изход, той трябва да бъде намерен, противоречията трябва да бъдат изгладени, но не базата на компромис, а на базата на истината. Комисията трябва да продължи своята работа, може би след това ще разгледат Илинденско-Преображенското въстание и личността на Дамян Груев. Пак ще го кажа, не трябва да пречим на Северна Македония относно нейната интеграцията в НАТО и Европейския съюз, но това не трябва да става за сметка на историческата истина.

– Как според Вас може да се стигне до разбирателство и решение?

– Нека колегите историци в Скопие да не се страхуват, а да покажат оригиналните и автентични документи от Османската империя по отношение на Гоце Делчев и по отношение на Яне Сандански. Нека не се страхуват да покажат оригиналните писма писани от Гоце Делчев. Той ясно и категорично заявява в едно свое писмо до Никола Малешевски, който е пунктов началник на ВМРО в Дупница: “Какво да правим, брате, като всички сме си българи и страдаме от старата гръцка болест – колкото капи, толкова и капитани“. Нека видят какво е написал Гоце Делчев в оригинал, това ще е достатъчно.

– За финал нещо, което е извън споровете за историческите личности. Известно е, гледали сме няколко филма по тази тема, а именно, че в днешна Северна Македония, тогава само Македония, определящите се за българи са подлагани тормоз. Имате ли информация или впечатления дали такава репресия има и в момента?

– Може би е по-подходящо да попитате хората с българско самосъзнание в Северна Македония. За мен лично, все още е много рано да се преодолеят онези страхове и натрупани чувства от времето още на режима в Сърбия, режима в Югославия, а след това и този на Груевски. Мисля, че се направиха някои неща, които смекчиха поне антибългарската реторика, следейки пресата в Северна Македония, поне антибългарската реторика за момент бе намалена. Надявам се да продължават да вървят по тези стъпки, тъй като единственият приятел, който Северна Македония има на Балканите – това е България. Само България може да помогне на Северна Македония да стане част от голямото европейско семейство.

София / България

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram