САЩ официално предложиха договор за 8 изтребителя F-16

Посолството на САЩ в България съобщава, че Министерството на отбраната официално е получило предложението на САЩ за новите изтребители. В съобщението на посолството не се уточнява стойността на договора.

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това съобщават от посолството на САЩ в София.

 

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, допълва още от посолството.

 

На 30 май Държавния департамент на САЩ одобри документите по проекта и те бяха внесени в Конгреса, който има последната дума при продажба на американско оръжие на други държави по програмата Foreign Military Sales (FMS), припомня БНТ.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram