ЦРУ: Ислямска държава праща бойци на Запад

Терористичната групировка Ислямска държава (ИД) ще продължи да се опитва да организира терористични удари в западните страни.

Това се посочва в предварително разпространения текст на изявление, което директорът на ЦРУ Джон Бренан ще представи по-късно днес пред комисията по разузнаване на Сената, предаде Асошиейтед прес.

Бренан посочва, че ИД работи за изграждане на схема за преки и косвени нападения срещу „чуждестранни врагове“, подобно на неотдавнашните атаки в Париж и Брюксел.

Според ръководителя на ЦРУ ислямистите ще се осланят на партизанска тактика, за да компенсират териториалните си загуби.

По думите му ИД разполага с множество бойци на Запад, които евентуално биха могли да нанесат удари в страните, в които живеят. ИД вероятно работи по вкарването им в страните, може би с бежанските потоци или чрез законни начини за пътуване, отбелязва той.

ИД постепенно развива различните си клонове в силно свързана мрежа. Най-напреднал и най-опасен вероятно е клонът в Либия, а групировката се опитва да разшири влиянието си в Африка. Подразделението на ИД на Синайския полуостров пък е станало „най-активната и способна терористична група в Египет“, нападайки египетски военни и правителствени цели, както и чужденци и туристи, подобно на сваления руски пътнически самолет през октомври миналата година./Дарик

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram