И Япония се подготвя среща с Ким: страната иска връщането на отвлечени от Северна Корея японци

Япония се опитва да организира среща между министър-председателя Шиндзо Абе и Ким Чен-ун, след като севернокорейският лидер обяви, че е отворен за разговори, предаде AFP.

Японският всекидневник „Sankei Shimbun“ обяви, че Ким е обсъдил възможността по време на историческата си среща с президента Тръмп.

„По време на срещата с Тръмп Ким му казал: „Мога да се срещна с министър-председателя Шиндзо Абе“, предава изданието.

Япония иска разговорите, за да придвижи въпроса с отвлечените преди десетилетия граждани на страната в Северна Корея, по който има малък напредък, независимо от усилията на дипломатите през последните месеци.

В четвъртък, на среща с роднините им, Абе повтори молбата си за диалог с Пхенян по този въпрос.

„Ще поставя директно въпроса пред Северна Корея и ще работя за разрешаване на въпроса“, каза той пред семействата, добавяйки, че Япония трябва да поеме инициативата.

Правителствените власти обмислят няколко сценария за среща, включително посещение в Пхенян през август. Вариант е двамата лидери да разговарят на конференция в Русия през септември.

Японските граждани са отвлечени от севернокорейските служби през 70-те и 80-те години на миналия век, за да им помогнат да обучат шпионите си при внедряването им в Южна Корея, а също и да обучат на японски език служителите в службите. Въпросът сериозно обтегна отношенията между двете страни.

Официалната информация е, че става въпрос за 17 души, но има подозрения, че още десетки японци са били отвлечени.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram