Естония се откъсва от електросистемата на Русия

Премиерът на Естония Юри Ратас ще подпише „пътната карта“ за синхронизиране на електросистемата на страната с ЕС и откъсването от Русия. Заедно с него на юнското заседание на Съвета на ЕС това ще направят и лидерите на Балтийските страни, Полша и председателят на ЕК.

Това решение е било прието на заседанието на естонското правителство в четвъртък, съобщава Delfi.ee. „Строителството на необходимата за синхронизирането инфраструктура върви н пълен ход, а политическата подкрепа на най-високо равнище и съгласуваните етапи на изграждането ще донесат още повече увереност в успеха на проекта“, се посочва в прессъобщението от правителството.

„Разбира се, ключова роля изигра позицията на Еврокомисията, че синхронизирането за тях е приоритетен проект, отговарящ на интересите на цяла Европа. Затова ние получихме и можем да разчитаме и в бъдеще на забележителната финансова подкрепа от страна на ЕС за реализирането на този проект“, посочва Ратас. Според него към момента Естония, Латвия и Литва изпълняват дейностите точно по график.

Целта е електросистемите им да успеят да постигнат синхрон със Западна Европа до 2025 година. Откъсването на естонските електросистеми от Русия и синхронизирането им с Европа е необходимо преди всичко за гарантиране на енергийната сигурност. В бъдеще Балтийските държави ще станат част от действащия по единни правила вътрешен пазар на електроенергия на ЕС, посочват в правителственото съобщение.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram