Унгария прие закона за НПО-тата, финансирани от чужбина въпреки Брюксел

Унгарският парламент одобри закон, който регламентира гражданските организации, които получават чуждестранно финансиране, съобщава „Асошиейтед прес“.

Това се случи въпреки призивите от Европейския парламент и Европейската комисия, както и от правозащитни огранизации законопроектът да бъде оттеглен.

Законопроектът, приет от управляващите партии, начело с премиера Виктор Орбан, принуждава неправителствените организации (НПО), получаващи повече от около 26 хил. долара годишно от чужбина, да регистрират това обстоятелство в съда и да обявяват в повечето от своите онлайн и печатни публикации, че са финансирани от чужбина.

НПО-тата също така ще трябва да изброяват всички чуждестранни спонсори, които им дават повече от около 1 800 долара годишно.

Измененията в проектозакона се взели предвид някои от препоръките, направени от Венецианската комисия, група от европейски правни експерти, но по-голямата част от спорните разпоредби остават в сила.

Критиците разглеждат законопроекта като част от опитите на Орбан да задуши инакомислието и да засили контрола върху публичното говорене.

Въпреки че правителството твърди, че се опитва да гарантира по-голяма прозрачност и да защити Унгария от чуждестранно влияние, НПО-та и правозащитни организации подчертават, че законът заклеймява НПО-тата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram