Британците „на кантар“ за бъдещето си във или извън ЕС

Британците подкрепят с малка преднина оставането на страната в Европейския съюз. Това показва ново проучване на общественото мнение, разпространено преди референдума във Великобритания на 23 юни за членството в ЕС, предаде Ройтерс.

44% от участниците в допитването на института „Опиниум“, проведено по поръчка на излизащия в неделя британски седмичник „Обзървър“, се обявяват за оставане на страната в Европейския съюз. 42% се обявяват против. 13% от анкетираните не са решили как ще гласуват на референдума.

Резултатите от това проучване влизат в контраст с тези от друго, публикувано вчера във в. „Индипендънт“. Според този сондаж, проведен от института Оу Ар Би, привържениците на Брекзита имат 10% преднина – 55 срещу 45 на сто.

Междувременно премиерът Дейвид Камерън коментира пред неделния вестник „Обзървър“, че пенсиите и разходите за Националната система за здравеопазване във Великобритания могат да пострадат, ако британците гласуват за излизане от Европейския съюз в предстоящия референдум.

Той очевидно търси подкрепа сред онези гласоподаватели, които са настроени най-силно в подкрепа на Брекзит, т.е. на напускане на ЕС, отбелязва агенцията. Възрастните хора са сред най-евроскептичните избиратели в страната, сочат допитванията, а също са и най-активните, които има най-голяма вероятност да гласуват.

По-малко от две седмици преди референдума премиерът предупреди, че ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градски транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни дупката в публичните финанси, която би се отворила в случай на „развод“ с Евросъюза.

В дебатите около бъдещето на Великобритания в Европейския съюз се включи и външният министър на Швеция Маргот Валстрьом. Според нея излизането на Великобритания може да доведе до разпадането на Съюза, посочва ТАСС.

Пред британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си Валстрьом  коментира, че победа на евроскептиците на предстоящия референдум за британското членство в ЕС може да провокира „ефекта на доминото“. Според нея, ако Великобритания реши да остане в ЕС, това също ще окаже влияние върху останалите страни членки. Възможно е и други от тях да поискат да получат особени условия за членство, като британците отбеляза Валстрьом./БТА, Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram