Камикадзе уби и рани десетки в Кабул, жени и деца сред жертвите

Атентатор самоубиец уби 12 души и рани повече от 30 души на входа на афганистанското министерство за благоустройство и развитие на селските райони в афганистанската столица Кабул. Това съобщи говорителят на правителството на фона на влошаващата се сигурност в града, информира „Ройтерс“.

Засега никоя групировка не е поела отговорност.

„Жена, деца и служители от министерството са сред жертвите“, уточни говорителят на вътрешното министерство Наджиб Даниш.

Афганистанските талибани в събота обявиха изненадващо 3-дневно примирие по време на мюсюлманския празник Рамазан, първото по рода си предложение, дни след като правителството обяви безусловно прекратяване на огъня срещу талибаните.

Не е ясно кога точно ще започне прекратяването на огъня от талибаните, след като Рамазанът започва при първото появяване на Луната, а това ще стане в четвъртък или петък. Примирието, обявено от правителството, продължава до 20 юни.

Преди седмица атентатор самоубиец на мотор изби 14 души близо до събрание на мюсюлмански духовници в афганистанската столица, след като те издадоха смъртна присъда срещу самоубийствените атентати.

През април две експлозии в Кабул убиха най-малко 26 души, включително деветима журналисти, пристигнали да отразят първоначален взрив, като станаха цел на нападение на атентатор самоубиец.

Терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“) пое отговорност за множество атаки в Кабул, но служители по сигурността твърдят, че няколко от атаките е много по-вероятно да са били извършени от мрежата „Хакани“, групировка, която е свързана с талибаните./news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram