Какво означава за Европа и САЩ съюзът между Китай и Русия

Новосъздаденият съюз между Москва и Пекин има за цел да се противопостави на Донлад Тръмп. С агресивната си търговска политика, Тръмп отчасти сам си е виновен за възникването на този съюз. Но, в политиката някои явления се развиват както във физиката. Ако окажеш прекалено силен натиск върху предмет, пълен със сгъстен въздух, то той сам си намира нов път.

 

 

Политиката на Тръмп със своя максимален натиск, с прилагането на санкции и наказателни мита доведе до това, че държавите, които президентът на САЩ искаше да постави на колене, се отдръпнаха от него и създадоха свой съюз. Точно това можем да видим днес в Санкт Петербург. В своя роден град на Нева, шефът на Кремъл Владимир Путин тържествено прие ръководителя на Китай, Си Дзинпин.

 

„Глобалното партньорство и стратегическо сътрудничество“ на Путин и Си е в противовес на външната политика на Тръмп.

 

Най-големият мобилен оператор на Русия, МТС, ще разшири мрежата си с 5G технологията, разбира се, съвместно с китайския концерн Huawei. В САЩ Вашингтон забрани това и иска да задължи и другите страни да се въздържат от сътрудничество с Huawei. Държавният енергиен концерн на Китай вече инвестира милиарди в руски проекти, свързани с LNG. По този начин Пекин не само, че ще обезпечи снабдяването на страната си с газ, но това ще позволи на китайците с помощта на огромните си инвестиции в близките до Кремъл концерни „Газпром“ и „Новатек“ да подкопаят стратегията на Тръмп за продажби на газ в целия свят.

 

Обстановката на фронта между САЩ, от една страна, и Китай и Русия, от друга, става все по-напрегната. Между тези фронтове се намира германската политика и германските компании. Европейската комисия и федералното правителство искат ,например, немските предприятия да купуват повече LNG от Америка. По този начин те се надяват да избегнат въвеждането от САЩ на мита за европейските автомобили. Но много германски енергийни компании са тясно свързани с „Газпром“, или като негови крупни клиенти, или като инвеститори в ненавиждания от Вашингтон балтийски газопровод „Северен поток-2“. Сега тези компании се оказват между чука и наковалнята. Те ще изпитат последствията, както от политиката на санкции на Тръмп, така и от руско-китайската прегръдка.

Автор: Матиас Брюгман, Handelsblatt

Превод: Никола Стефанов

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram