Италия отказа достъп до пристанищата си на спасителен кораб с мигранти

Спасителен кораб, превозващ 629 мигранти, стои изоставен в Средиземно море, след като новият вътрешен министър на Италия му е отказал разрешение да пусне котва в пристанищата на страната.

Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия „Лига“, настоя, че Малта трябва да приеме кораба Aquarius, но тя е отказала да го стори.

Малта пък изтъкна, че германската благотворителна организация SOS Méditerranée е спасила мигрантите в либийски води, което означава, че те попадат под юрисдикцията на Италия.

Италия е основният вход за мигрантите, прекосяващи Средиземно море от Северна Африка към Европа.

 „Лига“ обеща на избирателите по време на неотдавнашните парламентарни избори в Италия, че ще предприеме твърда позиция към имиграцията.

SOS Méditerranée, която управлява кораба Aquarius, заяви, че корабът е бил инструктиран от Италианския морски спасителен координационен център да остане в сегашната си позиция – на 35 морски мили от Италия и 27 морски мили от Малта.

Отбелязва се, че мигрантите са били натоварени на кораба след шест различни спасителни операции край бреговете на Либия.

Представителството на Агенцията за бежанците на ООН в Италия призова „замесените държави и участници бързо да намерят решение, за да позволят на мигрантите и бежанците на борда на Aquarius да слязат безопасно и бързо“.

Много от мигрантите бяха спасени във водите, контролирани от Либия, обичаен маршрут за нелегални мигранти, опитващи се да влязат в Европа от Субсахарска Африка.

Около 400 мигранти са били спасени от италианските военноморски сили, италианската брегова охрана и търговски кораби, преди да бъдат прехвърлени на Aquarius.

Сред онези, които са спасени и качени на Aquarius, са 123 непридружени непълнолетни, 11 по-малки деца и седем бременни жени.

Непълнолетните са на възраст между 13 и 17 години и идват от Еритрея, Гана, Нигерия и Судан.

През миналата седмица Салвини подчерта, че Рим трябва да увеличи депортациите на мигранти, а италианското правителство също така иска да премести търсещи убежище в целия ЕС – схема, която вече е отхвърлена от някои страни членки.

Салвини предупреди, че обмисля действия срещу организации, които спасяват мигранти в морето. По-рано той ги обвини, че са в таен сговор с трафиканти на хора.

Критиците на правителството изтъкват, че планът му за репатриране на мигранти е неприложим и рискува да подстрекава расизма и да политизира хуманитарен въпрос.

Спорното споразумение между бившето правителство на Италия и властите в Либия доведе до спад в общия брой на пристигащите от миналото лято насам, но италианските власти посочват, че през тази година са регистрирани 13 500 мигранти.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram