Австрия и Унгария на нож заради мигрантите

Унгария отказа да приеме обратно няколко хиляди мигранти от Австрия, с което подсили нарастващото напрежение между двете страни. „Ясно е, че Унгария не може да прибере обратно тези мигранти”, заяви военният министър Истван Симицско по време на съвместна пресконференция с автстрийския му колега Ханс Петер Доскосил.

„За да ги приемем, трябва пътят им да е започнал оттук. Те обаче са преминали през няколко безопасни страни преди да пристигнат в Унгария”, включително Гърция, обясни Симицско. Според Дъблинското споразумение, страната от ЕС, на чиято територия мигрантите стъпят най-напред е тази, която трябва да разгледа молбите им за убежище и в която евентуално могат да бъдат връщани от други страни. Спорът между Виена и Будапеща е предизвикан от факта, че въпросните мигранти са преминали през други страни членки, но са били регистрирани като търсещи убежище от унгарските власти.

Миналата година Австрия прие 90 000 молби за убежище и втората по този показател на глава от населението за целия ЕС в рамките на бежанската криза. Първа е Швеция. Сегашните искания на Виена са в Унгария да бъдат върнати няколко хиляди души. Министерството на отбрата на Австрия твърди, че 150 души всеки ден влизат в страната през Унгария, където и са регистрирани, независимо, че са минали през Гърция, Македония, България и Сърбия. „Имаме ясни очаквания от Унгария. Тя е страна от ЕС, Шенгенската зона и е подписала Дъблинското споразумение. При тази правна рамка, връщанията в Унгария са възможни”, заяви австрийският вътрешен министър Карл-Хайнц Грюндбек. Унгария търпи редица критики от ЕС, ООН и правозащитни организации заради изцяло рестриктивното си отношение към мигрантите. Страната вдигна ограда по южната си граница още през октовмри миналата година и не желае да се съобразява с плановете за квотно разпределение на бежанци между страните от съюза. Според критиците му, мерките на правителството на Виктор Орбан увеличават нелегалния човешки трафик. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram