ЕК: Имате проблеми с банки, застрахователи, държавни фирми и пране на пари

Стъпки за подобрения с конкретни резултати, но и значителни проблеми в множество сфери вижда Европейската комисия в препоръките си към България за устойчив и приобщаващ икономически растеж, информира бТВ.
В подробния си анализ от Брюксел посочват, че постъпленията от данъци и събираемостта им растат, но събираемостта не изглежда да се подобрява навсякъде с еднакво темпо, като е даден пример с облагането на възнагражденията и осигуровките, както и някои категории акцизи – сиреч контрабандата цъфти!
Има доказателства за това, че недекларираният труд и нелегалната търговия с горива остават предизвикателство, отбелязват от ЕК.
Проблеми се виждат и при държавните фирми, които „страдат от слабо управление, което в голяма степен се отразява и на икономическото им представяне.
По отношение на банковия сектор основен акцент са проблемите по линия на борбата с прането на пари. Неотдавнашни развития в банковия сектор показват, че има нужда да се подобри националният надзор на международни транзакции с цел да се обезпечи ефективното прилагане на законовата рамка за борба с прането на пари”, се посочва в документа.
 Не става ясно кои развития се визират, но преди няколко месеца българска банка  се оказа замесена в 2 скандала, свързани с пране на венецуелски и на израелски измамни пари.
Критикувана е липсата на общи правила за компенсиране по щети в застрахователния сектор, която води до противоречива съдебна практика, а в по-дългосрочен план и до нестабилност на цялата система. Като несигурен е определен изходът от публичния дебат около системата Бонус-малус. „Сериозни притеснения пък предизвиква състоянието на т.нар Бюро Зелена карта заради неплащането от страна на български застрахователи“, пише ЕК.
Големи инвестиционни дупки се виждат в инфраструктурата, като призивът на Брюксел е за разгръщане на повече пътни и железопътни проекти.
От документа става ясно, че „високата енергийна интензивност на икономиката и бавният прогрес към постигане на заложените цели в енергийната ефективност, особено в строителния сектор, удрят по продуктивността и конкурентоспособността. На този фон, парите за развойна дейност остават скромни както в държавния, така и в частния сектор. Един от резултатите е бавно и неефективно е-правителство.
Призовава се и за конкретни мерки на трудовия пазар, където заетостта е на историческо високо ниво, но групи като хората с увреждания, ромите и младите неквалифицирани хора остават изолирани.
19min.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram