Опозицията в Гърция планира вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас

Опозиционната партия в Гърция „Нова демокрация“ планира да внесе в парламента на страната предложение за вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас, което може да доведе до предсрочни избори в южната ни съседка, съобщи БНР.

От опозицията ще внесат вота за недоверие, ако по-малкият партньор в управляващата коалиция в страната – партията „Независими гърци“не подкрепи споразумението за името на Македония между Скопие и Атина.

 От партията „Независими гърци“ не веднъж са заявили, че не приемат новото име на Македония да съдържа „Македония“ в себе си или производна дума.

Представител на опозицията пък обвинява Ципрас, че води преговори, без да има подкрепата на парламентарното мнозинство, на което стъпва неговото правителство.

Относно това външният министър на Гърция Никос Кодзиас заяви своето дълбоко убеждение и надежда, че трудностите около преговорите между Атина и Скопие за името ще се преодолеят до няколко дни.

 По думите на Кодзиас споразумението между Атина и Скопие ще е „един добър компромис, от който ще спечелят и двете страни“. Министърът увери и че в нито един етап от преговорите не е имало намеса на чужди фактори.

Първият дипломат на Гърция отказа да посочи коментираното предложение за ново име на Македония. Ново име ще се обяви от премиерите на двете страни.

Все пак обаче Кодзиас спомена, че името е едно от онези, които се спрягаха като възможности по-рано тази година и които са били предлагани от предишни правителства.

 По думите на външния министър критиците на споразумението със Скопие трябва да са по-скромни. Той отправи и питане към опозицията дали „Нова демокрация“ има куража да каже кои са предлаганите имена от миналите правителства и кое е името, което от опозицията предпочитат.

Външният министър се закани, че ако бъде предизвикан отново, той ще внесе документите относно старите предложения на минали правителства при депутатите, така че имената и хората, които са ги предложили, да станат ясни.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram