Китай изразява „силно недоволство“ от „арогантността“ на Помпео за „Тянанмън“

Посолството на Китай в САЩ изрази „силно недоволство“ по повод забележките на Съединените щати за 30-годишнината от репресиите на китайското правителство срещу протестите, водени от студенти на площад „Тянанмън“, съобщава „Ройтерс“.

В изявление на посолството се казва, че коментарите на американския държавен секретар Майк Помпео относно годишнината са направени „от предразсъдъци и арогантност“ и грубо се намесват във вътрешните работи на Китай. „Човешките права на Китай са в най-добрия си период„, се казва в него.

Вчера Помпео призова Пекин да отбележи 4 юни, като освободи всички затворници, които са задържани за борба с нарушенията на правата на човека в Китай.

Той призова Китай да „публично да каже колко са убитите или изчезналите, за комфорт на многото жертви в тази тъмна глава от историята„. Според Помпео, американските „надежди са разбити“, че Китай се превръща в „по-открито, толерантно общество“ чрез по-голяма глобална интеграция.

Президентът на Тайван също критикува политиката на Китай по въпроса. „Китайското правителство не само не е планирало да се покае, но също така продължава да прикрива истината„, коментира тайванският президент Цай Инг-уен.

„Моля, бъдете уверени – Тайван определено ще защитава демокрацията и свободата. Независимо от заплахите, докато аз съм президент, Тайван няма да се поддаде на натиск„, допълва тя.

В същото време, Refinitiv блокира статии на „Ройтерс“ за „Тянанмън“ от платформата Eikon. Под натиска на китайското правителство, доставчикът на финансова информация Refinitiv отстрани от терминала си Eikon новините от „Ройтерс“, свързани с 30-ата годишнина.

Компанията предприе действието, след като администрация на Китай (CAC), която контролира онлайн речта, заплаши, че ще преустанови обслужването на компанията в Китай, ако не се съобрази.

Намерението на Refinitiv е да блокира разпространението само в Китай. Въпреки това, много потребители извън Китай заявяват, че не могат да видят статиите. По-ранни версии на статиите са премахнати от новинарски емисии на Eikon в Китай скоро след публикуването им рано във вторник сутринта. Други нови статии на „Ройтерс“ с „Тянанмън“ в заглавието също не са налични.

Refinitiv е сформирана миналата година, когато компанията майка „Томсън Ройтерс“ продава 55% дял на група, ръководена от частната инвестиционна компания „Блекстоун груп“.

Refinitiv е доставчик на финансови новини и данни в Китай. Гордеем се с ролята, която играем в света, за да улесним прозрачните и ефективни финансови пазари. Като глобален бизнес, ние спазваме всички наши местни регулаторни задължения, включително изискванията на нашия лиценз за работа в Китай„, заявяват от компанията.

Във вътрешна бележка до персонала, ръководителят на „Ройтерс“ Майкъл Фриденберг и главният редактор Стив Адлер заявяват, че организация е разговаряла с Refinitiv и изразява своята загриженост. Те призовават персонала да „продължи да пише, както винаги: да преследва истината без страх„.

Говорителят на „Ройтерс нюз“ Дейвид Крънвел коментира, че „Ние продължаваме да предоставяме на Refinitiv същия обхват на съдържанието, който винаги имаме, включително истории, свързани с Китай, а решенията на Refinitiv няма да повлияят на обхвата или качеството на покритието ни. Оставаме ангажирани да разказваме важните истории.“

„Ройтерс нюз“, подразделение на „Томсън Ройтерс“, доставя новини на Refinitiv по 30-годишно споразумение, което заплаща на „Ройтерс“ минимум 325 млн. долара годишно, което прави Refinitiv най-големият клиент на новинарската организация.

Уебсайтът на „Ройтерс“ е блокиран в Китай от 2015 г. Сайтовете на много чуждестранни новинарски сайтове също са забранени в Китай, както и големите американски цифрови медийни платформи като Google, Facebook и Twitter.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram