Ранени при антиправителствени демонстрации в Тирана

Полицията в албанската столица Тирана използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу демонстранти, които поискаха оставката на премиера Еди Рама, информира АФП.

Полицията също беше атакувана от някои протестиращи. Вътрешното министерство съобщава за десетима ранени полицаи и други трима души.

Снимка 426731

Източник: ЕПА

„Рама, отивай си!“ и „Корумпирано правителство!“ бяха само някои от призивите, които демонстрантите скандираха по време на протеста. Те хвърляха камъни, пиротехнически средства и димни бомби по полицията, въпреки че организаторите призоваваха да не се атакува полицията.

Посолството на САЩ в Тирана осъди насилието на протестиращите, като отбеляза, че „използването на пиротехнически средства, особено по полицията…е недопустимо и недемократично„.

Призоваваме организаторите на протеста да прекратят насилието и да се ангажират с конструктивен диалог, призова дипломатическата мисия.

Снимка 426729

Източник: ЕПА

По време на визита в Тирана генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди насилието.

„Политическото насилие е в противоречие с нашите демократични ценности. Абсолютно недопустимо“, категоричен е той.

През февруари опозицията напусна парламента в протест с искане оттеглянето на Рама, който управлява страната от 2013 г. Те настояват за преходно правителство и предсрочни избори. Не искат да преговарят с Рама, тъй като вярват, че е свързан с корупция и организираната престъпност.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram