Намериха в ковчега на Качински останки от две други тела

В ковчега на полския президент Лех Качински, който загина при самолетната катастрофа при руския Смоленск през 2010 г., са открити останки от още две тела, предаде Би Би Си.

По-рано полските медии съобщиха, че в гробовете на някои от жертвите на трагедията са намерени части от тела на други хора. Информацията беше потвърдена от прокуратурата, която уточни, че става дума за девет гроба.

Припомняме, при катастрофата с полския правителствен самолет Ту-154 при Смоленск загинаха 96 души – практически целият държавен елит на Полша.

Полската делегация пътуваше към Катин, за да се поклони пред избитите от руските служби хиляди поляци – жертви военно престъпление, останало в историята като Катинско клане. Според някои данни, те са над 21 000, според други – над 25 000.

В средата на ноември започна ексхумация на жертвите и ново разследване на причините за катастрофата. Първи бяха ексхумирани телата на президента Качински и съпругата му.

Причина за провеждането на нови експертизи станаха съмненията към работата на руските криминалисти и съдебни лекари.

Полша разсекретява документи за катастрофата край Смоленск

Полша разсекретява документи за катастрофата край Смоленск

Публикуван бе запис на среща на Туск и Путин от деня на катастрофата

Властите планират да бъдат ексхумирани 83 от жертвите в продължение на година. Към момента са проведени 27 ексхумации, съобщи пред полското издание „Rzeczpospolita“ заместник-главният прокурор Марек Пасенек.

„Води се отделно разследване за отговорността на руските медици.“ – заяви Пасенек, цитиран от агенция „Новости“.

Засега полското следствие не разполага с данните от аутопсиите, които трябва да бъдат публикувани до края на месеца. Окончателните анализа на останките вероятно ще станат ясни през пролетта на идната година.

По думите на Пасенек, укспертите трябва да отговорят и на въпроса за причините и обстоятелствата около смъртта на пасажерите от разбилия се Ту-154.

Анализите се провеждат в чужбина, основно в лаборатория в графство Кент.

През март министърът на отбраната Антоний Мацеревич поиска главната прокуратура на Полша да провери действията на бившия премиер и сегашен председател на Европейския съвет Доналд Туск при разследването на самолетната катастрофа.

Според Мацеревич, Туск е предал интересите на Полша, тъй като не е предприел необходимите действия за разследване на трагедията.

Над 75% от поляците смятат, че той не е положил достатъчно усилия за изясняване на причините. Критиците на Туск посочват, че той не е трябвало да допуска руснаците да провеждат първоначалното разследване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram