Без САЩ споразумението за климата от Париж не работи, убедени в Кремъл

Парижкото споразумение за климата без САЩ е недееспособно. Това обяви помощникът на руския президент Владимир Путин – Андрей Белоусов, цитиран от ТАСС.

„Доколкото мога да съдя, излизането на САЩ от споразумението е доста относително, защото беше казано, че американската администрация търси по-справедливо решение на тези проблеми. Но по принцип, аз, разбира се, много съжалявам за това, защото решението не може да бъде променено. Напълно очевидно е, че без участието на САЩ Парижкото споразумение ще бъде недееспособно, тъй като САЩ са сред най-големите емитенти на вредни емисии“, изтъкна Белоусов в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Белоусов добавил, че плановете на Русия за участие в Парижкото споразумение не зависят от решенията на партньорите ѝ, дори на такива големи партньори като САЩ. По думите му, Русия засега анализира решението на САЩ.

арижкото споразумение беше подписано на 12 декември 2015 г. 195 страни обещаха да предотвратят повишаването на средните температури на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с равнищата от прединдустриалната епоха.

Съгласно споразумението САЩ обещаха да намалят до 2025 г. вредните емисии с 26-28 процента в сравнение с 2015 г. Вчера американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от споразумението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram