Тръмп е готов да върне на Русия отнетите от Обама дипломатически имоти

Администрацията на Доналд Тръмп е склонна да върне на Русия дипломатическите ѝ имоти в Ню Йорк и Мериленд, съобщи „Вашингтон Пост“ (The Washington Post) в статия, цитирана от „Взгляд“ в четвъртък (1 юни).

Според статията държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън „миналия месец е довел до знанието на руските дипломати, че връщането на имотите вече не зависи“ от строителството на американско консулство в културната столица на Русия.

„Преди да бъде взето окончателно решение дали руснаците ще могат отново да се настанят в помещенията, администрацията (на САЩ) ще проучи възможността за ограничаване на дейността на руснаците в тях, включително снемането на дипломатическата неприкосновеност от собствеността“, пише вестникът.

В сряда съветникът на руския президент Юрий Ушаков каза, че ако САЩ не променят позицията си по въпроса, ще последва реакция от страна на Москва. Според него Русия отчита вътрешнополитическата обстановка в САЩ, но не е забравила и за принципа на взаимност.

Става въпрос за две сгради и прилежащите им терени за отдих. Предишната администрация на Барак Обама лиши руските дипломати от достъп до тези обекти в края на декември 2016 година. Тогава 35 руски дипломати бяха обявени за персони нон грата заради обвинения, че развиват разузнавателна дейност.

Източник: Руски дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram