Европейският съюз и Китай се обединяват, за да неутрализират Тръмп

ЕС и Китай ще създадат обединение за борба с климатичните промени. Целта е да се неутрализират последствията от излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата, което се очаква днес да бъде обявено от американския президент Доналд Тръмп.

 

Изданието „Файненшъл Таймс“ се позовава на съвместно изявление, което ще бъде разпространено утре, в рамките на срещата на върха Китай-ЕС.

 

Според вестника, Пекин и Брюксел ще се ангажират с общи мерки за ускоряване на отказа от твърдите горива. Парижкото споразумение за климата беше подписано на 12 декември 2015 г. след конференция във френската столица. На нея присъстваха представители от 195 държави, които се договориха да ограничат човешкото влияние върху климата и така да бъде забавен процесът на глобално затопляне.

 

В рамки на споразумението държавите поеха конкретни ангажименти за ограничаване на излъчваните в атмосферата парникови емисии. Присъствието на САЩ, Китай и ЕС в климатичната спогодба е ключово, тъй като промишлеността на най-големите световни икономики е и основен източник на вредните газове.

 

Новият американски президент Доналд Тръмп обаче многократно е заявявал, че не вярва в глобалното затопляне и че мерките срещу него единствено вредят на икономиката.  По време на предизборната си кампания миналата година Тръмп обеща страната му да излезе от Парижкото споразумение. Като президент той отмени някои от екологичните мерки на предшественика му Барак Обама, но остави решението за спогодбата за след срещата на Г7, която се проведе миналата седмица.

 

Окончателното решение на Тръмп да извади САЩ от споразумението беше съобщено от американското издание „Аксиос“, което се позова на свои източници в Белия домОчаква се Тръмп официално да обяви решението си за излизането от Парижкото споразумение днес.

 

Основателят на иновативните компании „Tesla“ и „Space X“ Илон Мъск обяви, че ще напусне от екипа на Тръмп,  ако излизането от Парижкия договор стане официално. Мъск е един от икономическите съветници на американския президент. „Не знам какво решение ще бъзе взето за Париж, но аз вече сторих всичко по силите си да убедя президента на САЩ, дори чрез други лица в Белия дом и съветници, че трябва да останем“, написа Мъск в своя „Туитър“ акаунт.

 

Запитан от свой последовател в микроблога какво ще направи, ако Вашингтон все пак се оттегли, инвеститорът гений отговори: „В този случай няма да имаме друг избор освен да се оттеглим от съвета.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram