Главният испански прокурор за борба с корупцията подаде оставка заради офшорка

Главният испански прокурор за борба с корупцията подаде оставка след седмици на натиск, които кулминираха с признание, че е имал дял в офшорна компания в Панама, пише „Гардиън“.

Мануел Мойш се оттегли „по лични причини“ малко след като стана ясно, че е имал акции в компания в данъчния рай в Централна Америка, които са част от наследство, получено от родителите му.

Прокурор Хосе Мануел Маза заяви пред журналисти, че Мойш е подал оставка, макар че няма индикации за „незаконно поведение“ от негова страна.

Според испанските социалисти бизнес делата на Мойш го правят негоден да се бори с корупцията. Те смятат, че оставката е дошла твърде късно.

Преизбраният лидер на социалистите Педро Санчес каза, че Мойш е бил принуден да се оттегли след „медиен натиск и обществено мнение“, допълвайки, че решенията и действията на премиера Мариано Рахой „сериозно вредят на здравето на нашета демократична система“.

През април миналата година министърът на индустрията, енергетиката и туризма Хосе Мануел Сория подаде оставка след информация, че има офшорни сметки в Панама.

Мойш, който беше назначен на поста през февруари, е обвиняван, че се е опитал да възпрепятства разследване за измами срещу високопоставени представители на Народната партия в района на столицата Мадрид.

Оставката е още един удар за Рахой, чието правителство на малцинството е замесено в няколко корупционни скандала.

ИЗБРАНО

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram