Опасно е да си прав, когато правителството греши

Това е един от безсмъртните цитати на Волтер.  Днес се навършват 238 години от смъртта на Франсоа Мари Аруе — известен повече с псевдонима си Волтер. Поет, драмописец, есеист, романист, автор на разкази, историк и философ, Волтер е определян, като пасторът на свободомислието и либерализма.
Роден е в 1694 г. в Париж. Още млад започва да се слави с остроумието си, с находчивите си вицове и сатирични стихове. При стария режим във Франция обаче такова остроумие може да бъде опасно, така че Волтер е арестуван и хвърлен в Бастилията заради някои свои политически стихове. Прекарва близо година в затвора.
Волтер борави добре не само със словото, но и с парите, така че лека-полека само със собствени сили става богат човек. Но в 1726 г. го сполетява неприятност. Волтер вече се е утвърдил като най-остроумния и най-бляскавия събеседник на своето време. Обаче му липсва скромността, която според някои френски аристократи е задължителна за обикновения французин. Днес Волтеровите произведения почти не се четат с изключение на „Кандид“. Негови мисли и цитати, обаче, са все по по-популярни:

Идеалната форма на управление е демокрация регулирана чрез политически убийства.

Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.

Изправи се прав, казвай това, което мислиш, обяви истината, която носиш, която всички могат да споделят. Бъди смел, разпространявай я навсякъде: Живеят само тези, които се осмеляват.

За да успееш в животът не е достатъчно да бъдеш глупав, трябва също да имаш добри обноски.

Всичко твърде глупаво да бъде казано е изпято.

Опасно е да си прав, когато правителството греши.

Ние никога не живеем, ние винаги сме в очакване на животът.

Илюзията е първото от всички удоволствия.
Нека Господ ме защитава от приятелите ми, аз мога сам да се защитавам от враговете си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram