В Македония празнуват 1000 години на Охридската архиепископия, Българската църква отказа да отиде

В Македония започнаха тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия.

Освен Македонският архиепископ Стефан – председател на Светия Синод на Македонската православна църква, в тържествата ще се включват президентът на западната ни съседка Георге Иванов и премиерът Зоран Заев.

Предвидени са и концерт на камерния оркестър към македонската филхармония с участието на хорове от манастирите „Райчица“ и „Свети Йован Бигорски“, както и изложба с портрети на македонските архиепископи.

Македонският архиепископ Стефан изпрати официална покана представители на Българската православна църква да вземат участие в тържествата, но Светият Синод на БПЦ отказа.

Решението на Светия синод да забрани на духовниците ни да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия провокира два протеста в София, в които се включиха десетки граждани.

Един от главните инициатори на протестите пред Синодалната палата е председателят на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски. Според него взетото решение обслужва „външни антибългарски интереси“ и по този начин Светият синод води „антидържавна дейност“.

На 15 май от пресслужбата на Светия синод на Българската православна църква обявиха, че е взето решение „за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия“ с отслужване на архиерейска св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 10 юни.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram