Намалява разликата между ЕНП и социалистите

Разликата между броя на местата за консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите в Европейския парламент намалява леко, сочат нови данни, публикувани от парламента днес. Те дават преднина от 25 места за ЕНП.

Според данните, публикувани в 8 ч по Гринуич, ЕНП има 212 места в парламента или 61 по-малко спрямо предишния парламент, а социалистите получават 187 места или спад с 9. Либералите продължават да са на трето място със 72 депутати или с 11 места по-малко отпреди, следвани от Зелените, които получават 55 депутати или двама по-малко, отколкото в предишния парламент.

Общо четирите групи имат 526 места спрямо 612 в предишния ЕП. Предвид пробива на еврофобите, на крайната десница и радикалната левица единственото възможно мнозинство е в голяма коалиция между консерватори и социалисти с евентуално присъединяване на либералите.

Радикалната левица с 43 места печели с осем повече спрямо предишния парламент, а британските и полските консерватори имат 45 места или с 12 по-малко. Колкото до еврофобите около британската партия ЮКИП на Найджъл Фараж, те получават 35 места, с четири повече.

Независимите в предишния парламент, сред които са френският Национален фронт, австрийската Партия на свободата и холандската Партия на свободата, ще имат 39 депутати. За сформирането на група са необходими минимум 25 депутати от седем страни.

Накрая Европейският парламент включва в рубрика „други“ депутатите от партии, които не са били представени в предишния парламент, като движението „Пет звезди“ на Бепе Грило в Италия, партия „Алтернатива за Германия“, която се противопоставя на еврото, и неонацистите от „Златна зора“ в Гърция. Те имат заедно 63 места според последните оповестени данни. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram