Папата обеща да посети България или друга балканска страна

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни, а той от своя страна е обещал до 2019 г. да посети България, Румъния или друга балканска държава, съобщава Нова тв.

Българска делегация е на аудиенция при папата във Ватикана.

Борисов е изразил почитанията на българския народ към главата на Римокатолическата църква и признателността, че тя е благословила писмеността ни.

„България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона”, заяви Борисов пред главата на Римокатолическата църква.

С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци, написа Борисов на страницата си във Facebook. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се проведе в Апостолическия дворец

Папа Франциск получи три подаръка от българския премиер. Първият е копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър. Вторият е картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник. Третият подарък е разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък. Папата от своя страна подари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск. В края на аудиенцията премиерът ще представи българската делегация. След това се очаква при папата да влезе и македонската делегация.

Снощи българското посолство отвори врати както за българи, така и за македонци, а двамата премиери произнесоха развълнувани слова.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram