Промениха дефиницията за килограм

Запечатан под три стъклени буркана в помещение със специална температура в сърцето на Международното бюро за мерки и теглилки в Севър, Франция,  се намира блестящ метален цилиндър. Наречен Le Grande K, или Големият К, този еталон от платина и иридий определя понятието за маса по света повече от век. Но всичко това ще се промени.

На 16 ноември, 2018 г., по време на 25-тата среща на Генералната конференция по теглилки и мерки във Версай, Франция, представители от над 60 страни гласуваха да променят дефиницията за килограм. Промяната е в сила от 20 май 2019.

Вместо единицата да се базира на физически обект, оттук нататък мярката ще стъпва на фундаментален фактор във физиката, известен като константата на Планк. Това безкрайно малко число, което започва с 33 нули след десетичната запетая, описва поведението на фотоните във всичко: от проблясването на свещта до блещукането на звездите над главите ни.

Метричната система е измислена в края на 1700-те като начин да се уеднаквят  мерките „за всички времена и за всички хора.“ Метърът е дефиниран като 1/10 000 000 от разстоянието от Северния полюс до екватора, ако се минава през Париж. Килограмът е бил масата на литър дестилирана вода в точката на замръзване.

И така през юни 1799 г. били изработени два платинени стандарта – еднометровата пръчка и килограмовия цилиндър, с което се бележи създаването на десетичната метрична система. За да увеличат своята стабилност прототипите са били изработени отново през 1889 г. от платинено-иридиева смес и поставени под ключ.

Учените измайсторили поредица от копия за изследователите по света, но започнали да се тревожат: Големият К изглежда губел тегло.

В сравнение със своите копия оригиналният цилиндър изглежда прогресивно ставал все по-лек и(ли пък копията му ставали все по-тежки). Разликата в теглото между Големият К и останалите копия е около 50 микрограма – почти колкото зрънце сол. И макар това да не ви изглежда много, то може да се окаже огромен проблем за точни сфери като медицината.

За килограма се появили две различни възможности, и двете от които обвързани с константата на Планк. Учените сега измерват килограма с неточност на една част към 100 000 000 – разлика, която е около четвърт от теглото на една мигла.

Промяната влезе сила от 20 май 2019 г. на Световния ден на метрологията.

Измерването на брашно в кухнята ви ще си остане същото, но новият стандарт ще окаже голямо влияние върху области като производство на автомобилни части, разработването на нови лекарства и направата на научни инструменти.

nationalgeographic.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram