Гърция започва 24-часова национална стачка

24 – часова стачка започва в Гърция в знак на протест срещу мерките за строги икономии на правителството. В протестите ще участват два големи профсъюза на държавните служители, предадоха ТАСС и БГНЕС.

„Правителството си затваря очите за разрушителните за гръцкото общество последици от Третия меморандум, който той подписа и реализира с религиозен фанатизъм”, се казва в заявлението на Общата конфедерация на труда. „Сега то се готви да гласува за Четвъртия меморандум като заплашва да премахне всички завоевания на наемните работници”.

Тролейбусите ще излязат по маршрутите си в гръцките градове в 08:30 часа и ще се приберат в 21:00. Метрото в Атина ще се движи от 09:00 до 16:00 часа, за да могат протестиращите да се придвижат до местата, на които са планирани митинги. Морските съдове от Общогръцката морска федерация, сред които фериботи, осъществяващи връзката с островите, от вторник са на кейовете и няма да плават в продължение на 48 часа. Авиодиспечерите ще стачкуват от 11:00 до 15:00 часа, което ще доведе до промени в разписанията на полетите.

Болниците и поликлиниките ще обслужват само спешните случаи. Журналистическите екипи изместиха напред своите протести, за да могат днес да бъдат на линия за отразяване на протестите в сряда и четвъртък.

Две демонстрации ще има в Атина – на площад „Етникис Антистасис” в 10:00 и на площад „Клавмонтос” в 11:00 часа. Още две акции са планирани за четвъртък, когато в парламента ще се обсъжда новият пакет от мерки за строги икономии – протестиращите се събират в 18:30 на централния атински площад „Синтагма” срещу парламента и от 19:00 на площад „Омония”./ Дарик





Последвайте PRESSTV вече и в Telegram