Брюксел се отказа от санкции срещу „Газпром”

Газовият сектор не влиза в списъка с възможни санкции, които да бъдат налагани на Русия и руски компании по повод кризата в Украйна. Това заяви европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, съобщи радио „Свобода”.Според него, въпреки украинските събития, Брюксел ще продължава своето сътрудничество с Русия в енергетиката.”Това сме правили в продължение на 40 години, Русия е нашият най- голям и важен доставчик на природен газ. „Газпром” ще продължи да ни доставя, ние ще продължим да плащаме”, уточни еврокомисарят.

Йотингер припомни ,че сам е настоявал да се увеличат запасите от природен газ на територията на Европейския съюз. Той поясни, че не е изненадан от намерението на Москва да премине на предплащане спрямо доставките за Украйна, но изрази надежда, че заинтересованите страни ще намерят разрешение на този проблем в най- скоро време.

Еврокомисарят допълни ,че се работи усилено за намиране на разрешение на въпроса за газовия дълг на Украйна към „Газпром”. „Настроен съм умерено оптимистично, че ще намерим решение”, каза още Йотингер. /БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram