Срещата между Ким Чен Ун и Тръмп пред провал

Северна Корея заплаши, че може да отмени срещата на високо ниво между лидера на КНДР Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. В Пхенян са недоволни от изискването на САЩ да прекратят ядрената си програма.

Дългоочакваната среща трябва да се състои на 12 юни, уточнява Би Би Си.

Подготовката за събитието обаче продължава, увери говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от „Ройтерс“.

Науърт допълни, че засега Вашингтон не е получавал уведомление за промяна на решението на Северна Корея за участието в преговорите.

„Преди Ким Чен Ун е казвал, че разбира необходимостта и полезността от това Съединените щати и Република Корея да продължат съвместните си учения. Те са законни и добре планирани предварително. Не сме чували нищо от това правителство или от правителството на Южна Корея, което да показва, че няма да продължим да провеждаме тези учения или че няма да продължим да планираме срещата между президента Тръмп и Ким Чен Ун следващия месец“, заяви Науърт.

Пхенян заяви, че Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на страната от ядрената й програма. Пхенян отказа да присъства и на разговорите на високо равнище със Сеул днес. Като причина се посочват съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram