Мариано Рахой няма да присъства на срещата ЕС – Западните Балкани

Министър-председателят на Испания Мариан Рахой няма да присъства на срещата на върха в София във формат ЕС – Западните балкани, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ.

 Днес испанският премиер пристига в София. Той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Очаква се срещата Рахой лично да информира Борисов, че няма да участва в срещата ЕС – Западни Балкани в четвъртък.

Очаква се Рахой да остане в София до сряда и да присъства на вечерята на европейските лидери. Той обаче няма да вземе участие в официалната среща.

Припомняме, отказът на Рахой идва поради участието на Косово в срещата.

На 23 април тази година министър-председателят на Рахой заяви, че планира да наложи вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май. Причината – Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат „в същия документ, на същото ниво“ с тези на косовския лидер.

По-късно стана ясно, че няма да има вето, при положение, че на декларацията се подпишат само страните членки на ЕС, без държавите от Западните Балкани.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram