Мащабна хакерска атака в цял свят

Мащабна хакерска атака блокира хиляди, а вече може би и милиони компютри и сървъри в целия свят. Вирусът е засегнал огромни компании, фирми и организации. Вредният софтуер превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването й.

Хакерско средство на американската Агенция за национална сигурност (АНС), с което са се сдобили киберпирати, както изглежда стои зад масираната кибератака, засегнала компании и учреждения в Европа и други страни по света, пише сп. „Политико“.

Според изданието, което се позовава на испанския Национален център по криптология, вирусът, атакувал компютрите е модифицирана версия на средство на АНС, наречено Wanna Cryptor, известно още като Wanna Cry. През април хакерска група, нарекла се Shadow Brokers e успяла да се сдобие с хакерски програми на АНС, сред които била и гореспоменатата програма, и да ги разпространи в мрежата. Според експерти тези хакерски програми, с които твърдяла, че се сдобила хакерската група, действително са на АНС. Целта им е да проникват в компютри, работещи с операционната система Windows на Майкрософт и да нанесат щети на милиони ползватели, посочва БТА.

Сега модифицираната версия на хакерската програма криптира всички файлове в компютър, работещ с Windows, а после иска откуп от потребителя, за да ги декриптира. Този вирус се разпространява към всички компютри и техника, включени в компютърна мрежа.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей каза, че става дума за международна кибератака, засегнала няколко страни и организации, припомнят световните агенции.

Пострадали са няколко учреждения, в това число и много британски болници, които са част от Националната здравна служба на Великобритания. Според Мей обаче атаката не е била насочена само срещу здравната служба, но е международна, насочена срещу няколко страни и организации.

Анализатори от компанията за компютърна сигурност Форспойнт казаха, че атаката е със световен мащаб и е засегнала организации и компании в Австралия, Белгия, Франция, Германия, Италия и Мексико, предаде Франс прес. Според испанския в. „Мундо“ засегнати са на различно равнище и Русия, САЩ, Канада и Китай, допълва ТАСС. /Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram