Десет въпроса за Сирия, които мейнстрийм медиите не задават

На 30 април започна поредната кампания на сирийската армия срещу крепостите на ислямистите в страната. Акцията е насочена към последните бастиони на ислямистите в Идлиб (Идлеб) и Латакия. В района на военните действия живеят около 3 милиона души.

 

С началото на офанзивата сирийските войски завзеха от ислямисти село и стратегически хълм в северозападна Сирия. Все още не е ясно дали акцията ще прерасне в пълномащабна или ще бъде ограничена до демилитаризирана зона.

 

По този повод Дахер Ламот, сириец, живеещ и работещ в България, зададе 10 въпроса, касаещи ситуираните в района джихадисти, използвайки социалната мрежа Facebook.

 

Ето и въпросите му:

 

1. Посочете един град в Идлеб, само един, който да не се управлява от клоновете на Ал-Кайда ( Ал-Нусра, Туркистанските групировки или по-рядко вече почти изгонените Ахрар Ал-Шам, които са също основани от АлКайда.

 

2. Посочете един град, в който не е наложен шериат и могат да се видят незабрадени в никаби и тежки хиджаби жени? Със съответните видео доказателства.

 

3. Покажете едно видео, в което има останали християни в Идлеб, в което се празнува Коледа, Великден и да се правят шествия и паради, така, както се правеха при правителствени територии. Колко християни, алауити или друзи са останали там?

 

4. Кои са лидерите на тези бунтовници? Искам имена и техните искания, какво искат? И защо са наложили салафизъм-уахабизъм със съответния шериат на териториите, които управляват?

 

5. Виждали ли сте как изглеждат тези „бунтовници“? Как и какво говорят? Можете ли да различите сирийски акцент от останалите? Виждали ли сте им протестите у липсата на жени в тях? Заглеждали ли сте се във физиономиите на тези хора. Ако не, в Youtube са доста активни и ги пускат, ходете ги вижте.

 

6. Защо на тези територии се търгува с турски лири? Защо изобилства със саудитски имами и проповедници като ал-Мохайсни? Защо издават фатви и ги пращат дори на сирийци в чужбина? Защо имат шериатски съдилища?

 

7. Какво знаете всъщност за градовете в провинция Идлеб? Знаете ли, че там има огромен брой чуждестранни джихадисти? Знаете кой управлява примерно град Джиср Ал-Шугур? Уйгури, ислямисти от Китай, докарани от С. Арабия и Ердоган. Знаете ли какво представлява град Латамни, намиращ се на няколко километра от моя град Махарде? В минирани подземни скривалища на джихадисти, които излизат навън удрят цивилното население на неверниците християни от град Махарде и после пак се крият като плъхове. Цивилното население на Латамни отдавна е изгонено. Подобно е състоянието на повечето градове на границата между Хама и Идлеб.

 

8. Споменавайки моя изцяло християнски град Махарде, знаете ли колко пъти бе удрян и колко жертви даде? Удрян от същата брадата уродлива паплач, която ако влезе в Европа, ще направи същото. Фактът, че християнските Скелбие и Махарде бяха основна прицел на „бунтовниците“ говори много, нали?

 

9. Въпрос към тези, които твърдят обратното. Съвсем сериозно, имате ли нещо човешко останало в себе си? Никога ли не проверявате това, което ви казват, или го проверявате само с кимане?

 

10. Един въпрос към бг телевизиите. Какво стана, къде изчезнаха пробутваните отгоре сирийци-опозиционери, които толкова усилено показвахте минали години? Дали не се оказа, че са или доказани ислямисти, или по-рядко, платени от НПО-та бездарници?“

 

Припомняме, че що се отнася за „белите каски“ – организацията, която нашумя най-много по темата „химически атаки“, има доказателства, че те са фалшифицирали такива атаки, както и обвинения в насилствено отнемане на органи от сирийци, предимно жени и деца.

Дахер Ламот, "Фейсбук"

Източник: actualno.com

Гласове

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram