Италианският премиер освободи зам.-министър заради подкуп

Италианският премиер Джузепе Конте освободи от длъжност заместник-министъра на транспорта и инфраструктурата Армандо Сири, замесен в скандал за подкуп.

Сири беше уволнен въпреки съпротивата на партия „Лига“, която го подкрепяше.

Случаят предизвика остро напрежение между крайнодясната партия „Лига“ и коалиционния й партньор – антисистемното Движение „Пет звезди“, заплашвайки съюза им с разпадане в момент, когато двете партии си съперничат за Европейските избори по-късно този месец.

 

Сири, който освен заместник-министър е и икономически съветник на водача на партия „Лига“ Матео Салвини, беше разследван миналия месец за подкуп, който се твърди, че е получил от предприемач в сферата на вятърната енергетика, свързан със сицилианската мафия.

 

Според ТАСС, която цитира италианската телевизия „Ти Джи Ком 24“, Сири е заподозрян, че е получил подкуп от 30 000 евро.

 

Движение „Пет звезди“, подкрепата за което се основава на кристално чист имидж и безкомпромисна политика срещу корупцията, настояваше Сири да напусне поста си, докато Салвини беше против и защитаваше оставането му в правителството, докато вината му не се докаже в съда, посочва БТА.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram